Βαθμολογία:
( 2 )

Δεν πρόκειται για το μινωικό λαβύρινθο, αλλά για το Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος» (Μ.Ε.Λ.) που λειτουργεί επί 15 χρόνια στο Χουδέτσι κι έχει κυριολεκτικά αλλάξει τη μουσική φυσιογνωμία της περιοχής, αν όχι όλης της Κρήτης. Με ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή του ΜΕΛ τον Ιρλανδό, κρητικό (πλέον) ή μάλλον... πολίτη του κόσμου Ross Daly, ο «Λαβύρινθος» έχει καταφέρει να είναι το σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή προσελκύοντας εκατοντάδες νέους και παράγοντας μια νέα γενιά μουσικών που έχουν ζωντανέψει δημιουργικά την παράδοση.

Σκοπός του Μ.Ε.Λ. είναι η μύηση νέων ανθρώπων σε μια δημιουργική προσέγγιση μουσικών παραδόσεων, σχεδόν από ολόκληρο τον κόσμο. Η αξία των δράσεων που υλοποιούνται εδώ δεν εξαντλείται καθώς, όλο το χρόνο διοργανώνονται εξειδικευμένα σεμινάρια τροπικών μουσικών οργάνων, συναυλίες, φεστιβάλ, ηχογραφήσεις και άλλα που προάγουν την έρευνα στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής. Πέρα από την καθαυτή προαγωγή και ανάπτυξη της μουσικής και του πολιτισμού, η περίπτωση, αν όχι φαινόμενο, του Λαβύρινθου είναι για την περιοχή του Δήμου ένα ζωντανό παράδειγμα επιτυχημένης ενδογενούς ανάπτυξης, της ενδυνάμωσης δηλαδή των τοπικών κοινωνιών και ενεργοποίησης-συμμετοχής του κόσμου. Ο Δήμος εδώ για πάνω από 20 χρόνια επένδυσε πολύ στην ενεργοποίηση του τοπικού ανθρωπινού δυναμικού, παράγοντας πολιτισμό και αξίες που αναδεικνύουν και αναμιγνύουν δημιουργικά την κουλτούρα και τη φύση.

Το Μ.Ε.Λ. στεγάζεται σε ένα υπέροχο παραδοσιακό οίκημα στο κέντρο του Χουδετσίου.

Οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου κι αν περάσει κάποιος από εκεί θα νιώσει την αύρα της καλλιτεχνικής δημιουργίας διάχυτη παντού. Το καλοκαίρι θα δει μουσικούς απλωμένους στην μεγάλη πράσινη αυλή, να συνθέτουν, να αλληλεπιδρούν και να σκορπίζουν μελωδίες σε όλο το χωριό. Αν είναι χειμώνας, θα ακούσει τους ήχους να δραπετεύουν από τα ξύλινα πατώματα του εργαστηρίου κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων για λύρα, μπουζούκι, σάζι, βιολί, αφγανικό ραμπάτ, αραβικό ούτι, μπεντίρ, μπουλγκαρί, τόμπακ, κιθάρα και ένα σωρό άλλα τροπικά* μουσικά όργανα.

Στο χώρο του Μ.Ε.Λ. λειτουργεί μόνιμη έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο. Τα εκθέματα, που ανήκουν στην προσωπική συλλογή του Ross Daly, αποτελούν τεκμήρια των κοινωνικών, ιστορικών και πολιτισμικών εκφάνσεων των χωρών προέλευσης. Είναι το μοναδικό μουσείο του είδους του στην Ελλάδα και περιλαμβάνει πλούσιες συλλογές που διαφωτίζουν τις αντιπροσωπευτικότερες παραδοσιακές μουσικές, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Επίσης, λειτουργεί Οργανοποιείο στο οποίο είναι δυνατή η κατασκευή και επισκευή μουσικών οργάνων.

Τροπική μουσική

Ο «Λαβύρινθος» μάλλον ορίζεται περισσότερο ως ένας μουσικός τρόπος ζωής, παρά απλώς ως ένα μουσικό συγκρότημα. Ξεκίνησε στην Κρήτη το 1982 σαν μια παρέα φίλων οι οποίοι ήταν αφοσιωμένοι στην έρευνα των διαφόρων τροπικών μουσικών παραδόσεων και τις δυνατότητες για δημιουργική ανταλλαγή μέσα και ανάμεσα στις μουσικές αυτές.

Ο «Λαβύρινθος» έχει συμπεριλάβει, κατά καιρούς, μουσικούς από μια πολύ ευρεία γκάμα διαφορετικών εθνικοτήτων, και ο κάθε ένας από αυτούς φέρνει στο «Λαβύρινθο» τον κόσμο από τον οποίο προέρχεται, μέσω και της δικής του, προσωπικής δημιουργικότητας. Τα μέλη του Λαβύρινθου δεν μοιράζονται απαραιτήτως κάποια κοινή ιδεολογία και φιλοσοφία, είναι ωστόσο ενωμένοι σε ένα κοινό πνεύμα και, φυσικά, αγαπούν τη μουσική.

Ο όρος «τροπική μουσική» αναφέρεται συνήθως σε ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, η οποία ορίζεται από επίσης συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, και εντοπίζεται γεωγραφικά κυρίως στη Μέση Ανατολή και στην Ασία γενικότερα.

Η αλήθεια είναι ότι για εμάς είναι κάτι πολύ περισσότερο. Σε όλες τις μεγάλες τροπικές μουσικές παραδόσεις του κόσμου (τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση) ενυπάρχει μια αρχέγονη, υπερβατική πνευματικότητα η οποία δεν συσχετίζεται καθόλου με θρησκευτικά δόγματα ή οποιαδήποτε άλλα συγκεκριμένα πρότυπα σκέψης ή συναισθήματος.

Αυτό ακριβώς το στοιχείο της τροπικής μουσικής είναι που μας ωθεί άνευ όρων προς αυτήν, και που μας κάνει ικανούς να παραδινόμαστε σε έναν υπερβατικό κόσμο, πέρα από το χρόνο και την ατομική διάσταση, ο οποίος ανοίγεται για όλους εμάς, σύμφωνα με την προσωπική φύση του καθενός.»

Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος

Φεστιβάλ Χουδετσίου

Το φεστιβάλ Χουδετσίου, είναι μια γιορτή της μουσικής, των αγροτικών και λαϊκών προϊόντων και της τέχνης που φιλοξενείται, από το 2011 και κάθε χρόνο, στο Χουδέτσι. Στις δύο πρώτες εκδηλώσεις (2010, 2011) προσέλκυσε περισσότερους από 5.000 θεατές κάθε χρόνο. Το 2012, 2013 και 2014, πάνω από 15.000 άνθρωποι από όλον τον κόσμο παρακολούθησαν το φεστιβάλ.

Η συμμετοχή στο Ηoudetsi Festival από μόνη της είναι ένας λόγος για να προγραμματίσει κανείς ταξίδι σε αυτή τη γωνιά της γης...


Σχετικά σημεία