Βαθμολογία:
( 0 )

Αν έχετε την τύχη να κάνετε τον διάπλου των νότιων παραλιών με κανό θαλάσσης, συνεχίζοντας την πορεία σας προς τα δυτικά, θα εκπλαγείτε αντικρίζοντας από τη θάλασσα την πράσινη λωρίδα από φοίνικες που διακόπτει το καφεκόκκινο πετρώδες και άγονο έδαφος του βουνού στο βάθος. Το σημαντικό αυτό φοινικόδασος σηματοδοτεί την άφιξη στην καταπληκτική παραλία του Αγίου Νικήτα, κάτω από το ομώνυμο μοναστήρι. Το μοναστήρι είναι κατάφυτο από ελαιόδεντρα και άλλα οπωροφόρα δέντρα, ενώ διαθέτει ένα συγκρότημα με αρκετά κελιά όπου μπορούν να διανυκτερεύσουν και επισκέπτες κατόπιν συνεννόησης με το επιστάτη που διαμένει μόνιμα εκεί.

Από τη Μονή ξεκινάει μικρό μονοπάτι με 230 σκαλοπάτια που καταλήγει στην παραλία. Μια από τις ωραιότερες παραλίες της νότιας ακτογραμμής του νησιού, με βότσαλο και ορατά τα σημάδια τεκτονικών κινήσεων, στον καθρέφτη του ρήγματος που βυθίζεται απότομα στη θάλασσα. Στην παραλία του Αγίου Νικήτα συνηθίζεται κάθε άνοιξη να κατεβάζουν οι κτηνοτρόφοι τα πρόβατά τους για μπάνιο, με σκοπό την καθαριότητα και την υγιεινή των ζώων.

Αν περπατήσετε λίγα μέτρα δυτικότερα από την κεντρική παραλία, θα βρεθείτε κοντά στην άκρη του Ακρωτηρίου Γεράνι. Εκεί υπάρχει ένας μοναχικός φοίνικας, σήμα κατατεθέν του Αγίου Νικήτα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να έρθετε ως εδώ (αν δεν είστε ήδη εδώ με κανό), είναι να οδηγήσετε στην πιο συναρπαστική διαδρομή του Δήμου (κακοτράχαλος χωματόδρομος) που ξεκινά από τον Αχεντριά και καταλήγει στη Μονή του Αγίου Νικήτα μετά από 15χλμ.


Σχετικά σημεία