Βαθμολογία:
( 0 )

Το αυτοφυές δάσος φοινίκων του Θεόφραστου στον Άγιο Νικήτα είναι μία μικρή όαση στην άδεντρη ακτογραμμή. Υδροδοτείται και από την Κεφαλοβρύση, μια σταθερής παροχής πηγή νερού στη μέση περίπου της πράσινης λωρίδας. Το φοινικόδασος αποτελείται από φοίνικες του είδους theophrastis (κρητικός φοίνικας) που απαντά σε λίγα μέρη της Κρήτης και γι’ αυτό προστατεύεται από τη Δασική Υπηρεσία που έχει τοποθετήσει περίφραξη γύρω από αυτό, προκειμένου να αποφευχθεί η βόσκηση από τα κατσίκια.

O Κρητικός Φοίνικας ή Φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrastii) είναι ένας μικρός φοίνικας, ενδημικός στην ανατολική περιοχή της Μεσογείου, με πολύ περιορισμένη εξάπλωση σε λίγες περιοχές, κυρίως της Κρήτης και συγκεκριμένα στο Βάι (μια παραλία στο νομό Λασιθίου), στην παραλία της Πρέβελης (στη νότια ακτή του Νομού Ρεθύμνης) και στα Αστερούσια, όπου βρίσκεστε, που είναι το μόνος μέρος στην Κρήτη που φύεται σε αρκετή απόσταση απ' τη θάλασσα.

Βιολογία του είδους

Ο φοίνικας φτάνει τα 15 μ. ύψος, συνήθως με πολλούς λεπτούς κορμούς. Τα φύλλα είναι πτεροειδή, με μάκρος 2-3 μ, με τα πολυάριθμα, άκαμπτα, γκριζοπράσινα, γραμμικά φυλλάρια 15-50 εκατ. μήκος σε κάθε πλευρά του κεντρικού μίσχου. Ο καρπός είναι ωοειδής, κίτρινο-καφέ δρύπη, με 1,5 εκατ. μάκρος και 1 εκατ. σε διάμετρο, και περιέχει ένα μόνο μεγάλο σπόρο. Ως φοίνικας θυμίζει περισσότερο τον Phoenix dactylifera, τη γνωστή μας χουρμαδιά που φύεται στις ερήμους Σαχάρα και της Αραβίας, αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, θυμίζει και τον Phoenix canariensis με πιο ασημοπράσινο χρώμα φυλλώματος. Για αυτό υποστηρίζεται πως ο φοίνικας του Θεοφράστου είναι ο αρχαίος πρόγονος και των δυο αυτών ειδών, ο οποίος είναι μικρότερος σε διαστάσεις (τα ενήλικα φυτά φτάνουν μόνο 10-15 μ.) και η σάρκα του καρπού του (του ‘χουρμά’) δεν αξίζει να φαγωθεί επειδή είναι πάρα πολύ λεπτή και ινώδης και έχει μια στυφή γεύση, αν και μερικές φορές οι καρποί του τρώγονται από τους ντόπιους. 


Σχετικά σημεία