Βαθμολογία:
( 0 )

Το χαρουπόδασος των Τριών Εκκλησιών βρίσκεται σε μια από τις πιο απομονωμένες περιοχές στην Ευρώπη, είναι πολύ δύσκολα προσβάσιμη, καθώς ένας πολύ δύσβατος χωματόδρομος μήκους 10χλμ. που ξεκινάει από τους Παράνυμφους, διατρέχει τα άγρια Αστερούσια Όρη και καταλήγει στην παραλία. Αφού φτάσετε στις Τρεις Εκκλησιές, πρέπει να συνεχίσετε δυτικά, μετά τον λόφο του χωριού, ως την παραλία της Ψιλής Άμμου (ή του Όρνιου).

Οι πλαγιές των βουνών που καταλήγουν στην παραλία είναι κατάφυτες από μεγάλες χαρουπιές. Το χαρουπόδασος των Τριών Εκκλησιών είναι το μεγαλύτερο φυσικό χαρουπόδασος στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα είναι σχεδόν άγνωστο σε όλους. Οι ανθεκτικές χαρουπιές (ή ξυλοκερατιές) ευδοκιμούν στις άνυδρες και βραχώδεις περιοχές και βρίσκονται σε αρκετή απόσταση η μία από την άλλη.

Ο καρπός τους μοιάζει με σκληρό φασόλι και είναι σκληρός και γλυκός. Παλαιότερα οι Κρητικοί τον έτρωγαν σαν γλυκό, ενώ ακόμη εξακολουθεί να αποτελεί υγιεινό υποκατάστατο της σοκολάτας. Ακόμα, τον χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή κινηματογραφικού φίλμ. Παλαιότερα τα ξηρά μέρη της Κρήτης αποτελούσαν ιδανικές περιοχές για την καλλιέργεια των χαρουπιών για την παραγωγή ζωοτροφών, αλλά η καλλιέργεια τους σήμερα έχει μειωθεί δραματικά.


Σχετικά σημεία