Βαθμολογία:
( 0 )

Αφήνοντας πίσω τις Αρχαιότητες της Κνωσού και την υδατογέφυρα της Αγίας Ειρήνης στα Σπήλια, ο πρώτος οργανωμένος οικισμός που συναντάς είναι οι Πατσίδες.

Σε υψόμετρο 250 μ. ο οικισμός, που έχει αναπλαστεί, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη και τον προετοιμάζει για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη και την υψηλή αισθητική που διακρίνει συνολικά την ∆ημοτική Ενότητα Αρχανών. Οι Πατσίδες είναι ο βορειότερος οικισμός της Τ.Κ. των Κάτω Αρχανών. Η θέση του οικισμού είναι εξαιρετική, τόσο λόγω της γεωμορφολογίας του τόπου, όσο και λόγω της μικρής χιλιομετρικής απόστασης από το πολύβουο Ηράκλειο. Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν εδώ ταβερνάκια με πολύ καλό φαγητό που αποτελούν μια ευχάριστη πρόταση αναψυχής για τους κατοίκους του Ηρακλείου.

Μνημείο Κράιπε

Πάνω στη διασταύρωση του παλιού δρόμου Ηρακλείου- Αρχανών με τη νέα εθνική οδό, απέναντι από το εκκλησάκι του Αγίου Σώζοντος, βρίσκεται μνημείο αφιερωμένο στην απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε. Είναι έργο του γλύπτη Μανώλη Τζομπανάκη, κατασκευασμένο από σύρμα. Ακριβώς σε αυτό το σημείο, τη νύχτα της 26 Απριλίου 1944, μια ομάδα Άγγλων στρατιωτών και Κρητικών αντιστασιακών έστησαν ενέδρα στο αυτοκίνητο που επέβαινε ο διοικητής της Ανατολικής Κρήτης υποστράτηγος Χάινριχ Κράιπε, τον απήγαγαν και τον μετέφεραν αιχμάλωτο στην Αίγυπτο.