Βαθμολογία:
( 0 )

Το Αστρίτσι είναι χτισμένο πάνω σε λόφο σε υψόμετρο 410μ. Στις παρυφές του απλώνονται εκτάσεις με αμπελώνες, ελαιώνες, εσπεριδοειδή, δημητριακά και κηπευτικά που καθορίζουν εν πολλοίς τις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων του.

Αρχαιολογία - Μύθος

Η πρώτη γραπτή αναφορά του χωριού γίνεται στις ενετικές απογραφές του 1577 και 1583. Ο PaulFaure, Γάλλος αρχαιοδίφης και φιλέλληνας μελέτησε πρώτος την περιοχή.

Βόρεια του χωριού στη θέση «Κεφάλα» βρίσκονται τα ερείπια αρχαίου οικισμού. Εδώ τοποθετείται το ∆ιατόνιον ή το Τριτόνιον, αρχαία πολίσματα που πιθανόν ανήκαν στην επικράτεια της Κνωσού. Πολλά από τα ευρήματα (αγγεία, αρχαία πυξίδα) χρονολογούνται από τον 7ο έως και τον 3ο αι. π.Χ. Στην τοποθεσία «Εμινάνη Πλάι» βρέθηκε πώρινος κορμός υπερφυσικού δαιδαλικού αγάλματος αρχαϊκών χρόνων, ενώ ένας δεύτερος κορμός γυναικείας μορφής του 3ου αι. π.Χ. είχε εντοπιστεί παλαιότερα στην Ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Η εύρεση των αγαλμάτων καταδεικνύει τη σημαντική θέση της Κρήτης στην ανάπτυξη της πλαστικής των αρχαίων χρόνων. Στη νεώτερη εποχή, στη θέση «Ρεματιάς Κήπων» υπάρχουν κτίσματα μεσαιωνικών χρόνων, μεταξύ των οποίων υδραγωγείο και ερειπωμένες εκκλησίες της περιόδου της Ενετοκρατίας. Ο μικρός ναός της Αγίας Μαρίνας ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδή με τρούλο. Μέσα στον οικισμό επιβάλλεται με την παρουσία του ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου, που είναι ο πολιούχος του Αστριτσίου. Άλλοι ναοί του χωριού είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και η Μεταμόρφωση του Χριστού. Στη θέση «Κάτω Βρύση» βρίσκεται κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα που αξιοποιεί τη φυσική πηγή μόνιμης ροής. Μπροστά στην πηγή, έχει διαμορφωθεί χώρος εκδηλώσεων με 1.500 θέσεις. 

Πολιτιστικό Κάμπινγκ (http://politistiko-camping.blogspot.gr/)

Το Αστρίτσι αποτελεί τον τόπο του περίφημου Πολιτιστικού Κάμπινγκ. Ενός πολιτιστικού φεστιβάλ πανελλήνιας εμβέλειας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα μέσα του καλοκαιριού στο Φαράγγι του Αϊ Γιάννη στη Κάτω Βρύση. Το πολιτιστικό κάμπινγκ φιλοξενεί φοιτητικές θεατρικές ομάδες και μουσικά σχήματα που ξεπερνούν σε αριθμό τα 300 άτομα ετησίως, ενώ οι πολιτιστικές δραστηριότητες, που κάθε χρόνο εμπλουτίζονται, περιλαμβάνουν χορό, θέατρο, μουσική, εικαστικά, φωτογραφία και πολλά άλλα. Οι συμμετέχοντες στις παραστάσεις έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να παρουσιάσουν την δουλειά τους αλλά το σημαντικότερο (και βασική προϋπόθεση συμμετοχής) να μείνουν στον χώρο της κατασκήνωσης, να παρακολουθήσουν τις δουλειές των άλλων ομάδων και να συμμετάσχουν στις διάφορες δραστηριότητες.

Το φεστιβάλ διοργανώνει η άτυπη και αυτοδιοικούμενη ομάδα «Επί Σκηνής» σε συνεργασία με το ∆ήμο Αρχανών-Αστερουσίων και αποτελείται από έναν πυρήνα νέων της περιοχής του Δήμου. Συνδετικός κρίκος όσων συμμετέχουν στην ομάδα «Επί Σκηνής» είναι η κοινή μας αντίληψη ότι ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα αλλά αντιθέτως εφαλτήριο και μέσο για την ελεύθερη έκφραση του ανθρώπου και τον προβληματισμό του σε μια σωρεία άλλων ζητημάτων  κοινωνικής, πολιτικής, πολιτισμικής, προσωπικής κλπ. φύσεως.

«Κάθε φεστιβάλ χρειάζεται για την διοργάνωση του τρεις ομάδες ανθρώπων: καλλιτέχνες, θεατές και εργαζόμενους. Η διακριτότητα των ομάδων αυτών οδηγεί αναπόφευκτα στην στρέβλωση της έννοιας του πολιτισμού, όπως τουλάχιστον τον αντιλαμβανόμαστε εμείς. Το σπάσιμο των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των ομάδων αυτών είναι από τις βασικότερες φιλοδοξίες μας στο camping. Για αυτό το λόγο ο κάθε συμμετέχων στο camping, οφείλει να περάσει από όλους τους ρόλους: θα παρουσιάσει την καλλιτεχνική του δουλειά, θα παρακολουθήσει τις δουλειές των υπολοίπων και θα εργαστεί για την λειτουργία του camping».

Ομάδα διοργάνωσης «Επί Σκηνής».