Πλησιέστερος οικισμός: Ροτάσι, Εθιά, Μεσοχωριό, Πύργος

Απόσταση: 9,7 χλμ. (Ροτάσι – Εθιά: 4,4 χλμ., Βορνό Φαράγγι: 5,3 χλμ.)

Διάρκεια: 6 ώρες (Ροτάσι - Εθιά : 2 ώρες, Βορνό Φαράγγι: 4 ώρες)

Συντεταγμένες εισόδου / εξόδου: 35° 0.542’Ν / 25° 10.731’Ε (Ροτάσι)

Συντεταγμένες εισόδου / εξόδου: 34° 59.325’Ν / 25° 11.563’Ε (Εθιά)

Είδος μονοπατιού: Ροτάσι – Εθιά: Χαραγμένο μονοπάτι, Βορνό Φαράγγι: Γιδόστρατα χωρίς σήμανση

Βαθμός δυσκολίας: Ροτάσι – Εθιά: Μέτριος, Βορνό Φαράγγι: Υψηλός - σημεία εκτεθειμένα στο κενό

Προτεινόμενη περίοδος: Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο (αποφύγετε τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες λόγω της συνεχής έκθεσης στον ήλιο)

Τουριστικές εξυπηρετήσεις: Ταβέρνα και καφενείο στην Εθιά. Ξενώνας Ενορίας Εθιάς για διαμονή με μικρό αντίτιμο, κατόπιν συνεννόησης με την ενορία (ρωτήστε στο χωριό). Κατασκηνωτικός χώρος διαθέσιμος στο κοινό στο κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών στην Εθιά (στον προαύλιο χώρο του παλιού σχολείου της Εθιάς -πληροφορίες για το πώς μπορείτε να μείνετε, από το Δήμο). Καφενεία, παντοπωλεία και ταβέρνες στο Ροτάσι και Μεσοχωριό

Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και ξεκινά μέσα από το χωριό Ροτάσι. Η διαδρομή είναι ανηφορική και περνάει από γεωλογικούς σχηματισμούς, όπως ο «Τάφκος του Περιστερά», μία εντυπωσιακή δολίνη βάθους 15-20 μ., που έχει προέλθει από κατάρρευση οροφής σπηλαίου. Συνεχίζοντας, περνάτε από το «Ρούσο Εγκρεμό», ένα σύμπλεγμα πτυχώσεων του ασβεστόλιθου που κορυφώνονται στη θέση «Λαγκάδι στις Τρύπες». Στην ίδια τοποθεσία υπάρχει πηγή νερού. Πιο πάνω το μονοπάτι διασταυρώνεται με το δρόμο τον οποίο αφήνετε πίσω σας και συνεχίζετε με κατεύθυνση προς Εθιά, όπου και τερματίζει το πρώτο τμήμα της διαδρομής. Στην Εθιά περάστε από το κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών, όπου θα ενημερωθείτε για την προστατευόμενη περιοχή των Αστερουσίων, θα παρακολουθήστε ντοκιμαντέρ, θα προμηθευτείτε έντυπα, ενώ μπορείτε και να κατασκηνώσετε, αν το επιθυμείτε.

Για όσους αντέχετε, συνεχίστε την πορεία σας προς το φαράγγι της Εθιάς, ή φαράγγι Χαυγά ή Βορνό φαράγγι. Πρόκειται για μια παλιά γιδόστρατα που πλέον δύσκολα διακρίνεται και που απευθύνεται σε ορειβάτες ή έμπειρους πεζοπόρους, γιατί κατά μήκος της υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα επικίνδυνα τμήματα και δεν είναι εμφανή τα σημεία από όπου περνάει, (εάν διαθέτετε gps μπορείτε να πάρετε τις συντεταγμένες της διαδρομής από την ιστοσελίδα προβολής του Δήμου www.archanes-asterousia.gr). Για το μονοπάτι προς το Βορνό φαράγγι ακολουθήστε το δρόμο από το Κέντρο Πληροφόρησης, στρίψτε δεξιά στο δρομάκι αμέσως μετά το καφενείο και προχωρήστε ευθεία μέχρι να βγείτε στον επαρχιακό δρόμο Εθιάς-Αχεντριά, τον οποίο διασχίζετε για να συνεχίσετε μέσα από τα χωράφια με κατεύθυνση προς το φαράγγι.

Καθώς το μονοπάτι είναι παλιά γιδόστρατα, είναι πολύ εύκολο να το χάσετε, γι’ αυτό ρωτήστε τους ντόπιους κτηνοτρόφους τοποθεσίες και τοπωνύμια όπως «στο γαλανό χαράκι», «στ΄ Απατσανού το ρυάκι» (πηγή νερού), το πλάτωμα «ο Σταυρός», «ο Γέρο-τρόχαλος» (ανοικτό μιτάτο), «στο Σουβλωτό Μουρί», «στις Κάτω Πόρους» με το γραφικό εκκλησάκι, «στον Απάνω Πόρο» με τις ασβεστολιθικές πτυχές, στο «πλάτωμα του Κάστελου», όπου πρέπει να δείξετε τη δέουσα προσοχή μια και αρχίζει και γίνεται επικίνδυνο λόγω της χαλικώδους πλαγιάς και που κορυφώνεται σε επικινδυνότητα μέχρι το επόμενο μεγάλο νεροφάγωμα. Η Σπηλιάρα», μια μεγάλη βραχοσκεπή, που διακρίνεται από μακριά, σηματοδοτεί την έξοδο από το φαράγγι.

Το μονοπάτι τελειώνει στην κοίτη του φαραγγιού απ’ όπου πρέπει να αρχίσετε να κατευθύνεστε προς τα δυτικά για να φτάσετε στο Ροτάσι. Πολλή προσοχή στα συρματοπλέγματα που θα συναντήσετε σε όλη την πορεία σας τα οποία, αφού ανοίξετε, θα πρέπει απαραιτήτως να κλείσετε αφού περάσετε… είναι ο άγραφος νόμος των βουνών σε όλη την Κρήτη.

  Κατεβάστε το KML αρχείο της διαδρομής στη συσκευή σας:  (kml) Ροτάσι - Εθιά - Ροτάσι

Ροτάσι

Το Ροτάσι (αρχαίο Ρύτιον) βρίσκεται στις βόρειες κλιτύες των Αστερουσίων, στους πρόποδες του υψώματος Ασφεντυλιάς. Ήταν μία από τις αρχαίες πόλεις της κεντρικής Κρήτης των Αρχαϊκών – Ελληνιστικών χρόνων και μία από τις πόλεις που ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα ότι έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Στη Ροτασανή Κεφάλα υπάρχουν σήμερα τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ρύτιον. Γύρω από το λόφο και χαμηλά έχει αποκαλυφθεί εκτεταμένη νεκρόπολη των γεωμετρικών χρόνων με στοιχεία χρήσης από τους μινωικούς χρόνους. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο γεωμετρικός θολωτός τάφος που ανέσκαψε ο Ν. Πλάτων και ο οποίος περιείχε πάνω από 40 ταφές, σημαντικό αριθμό αγγείων αλλά και μια σαρκοφάγο, όπως επίσης πολλά σιδερένια όπλα, περόνες, πόρπες, ασημένιες καρφίδες και μία χρυσή, καθώς τέλος χρυσούς δακτυλίους και ελάσματα με τα οποία διακοσμούσαν τα ενδύματα των νεκρών. Μέρος των ευρημάτων εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Αξιόλογα είναι και τα ευρήματα των μινωικών χρόνων, όπως ο θησαυρός χάλκινων εργαλείων και όπλων που βρέθηκε στη θέση Ασπρολίβαδα, σε χώρο όπου έχει εντοπιστεί μινωικός οικισμός, όπως και ομάδα εντυπωσιακών λίθινων αγγείων από οφείτη από τη θέση Λιβαδείτης. Τέλος στη θέση Ξερόκαμπος έχει ανασκαφεί τμήμα ρωμαϊκής εγκατάστασης και στις θέσεις Εμπασός και Φαρμακαρά έχει ανακαλυφθεί γεωμετρικό νεκροταφείο.

Τρεις εκκλησίες της περιόδου της Ενετοκρατίας (1211-1669) βρίσκονται πάνω στο λόφο της Κεφάλας, ο ναός του Αγίου Ευμενίου στην κορυφή που έχει σήμερα αναστηλωθεί, ο ερειπωμένος ναός του Αγίου Ιωάννη στη ανατολική κλιτύ και ο ναός του Αγίου Γεωργίου στη βόρεια πλαγιά μέσα στο χωριό.

Από το χωριό ξεκινάει ένα ωραίο μονοπάτι που ανέκαθεν συνέδεε τον οικισμό με την Εθιά. Σχετική σήμανση και οδηγίες θα βρείτε στην αφετηρία του μονοπατιού. 


Φαράγγι Χαυγά - Βορνό (Εθιανό)

Αφού περάσετε από το κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών στην Εθιά, όπου θα ενημερωθείτε για την Προστατευόμενη Περιοχή των Αστερουσίων, συνεχίστε την πορεία σας προς το Βορνό φαράγγι (ή Εθιανό, ή Χαυγά) που είναι το μεγαλύτερο φαράγγι της βόρειας πλευράς των Αστερουσίων. Από ψηλά διακρίνονται τα χαρακτηριστικά πετρώματα πλακώδους ασβεστόλιθου που κατά τόπους είναι σαθρά και χρειάζεται πολύ προσοχή για πιθανές κατολισθήσεις. Από την είσοδο του φαραγγιού διακρίνεται το ύψωμα του Ασφεντηλιά με τα σπάνια απολιθώματα που έχει εντοπίσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και που, όταν θα μελετηθούν, θα προσθέσουν σημαντική γνώση για την παλαιοντολογική ιστορία του νησιού. Το φαράγγι διαρρέεται από νερό μόνο μετά από έντονες καταιγίδες, είναι σε γενικές γραμμές ανοικτό και στην έξοδό του έχει μεγάλο πεζοπορικό κομμάτι και συναντά τον ποταμό Αναποδάρη, που ποτίζει τη μεγάλη πεδιάδα της Μεσαράς. Το φαράγγι μπορεί να το διασχίσει κάποιος και πεζοπορικώς.


Εθιά

Η Εθιά είναι ένας οικισμός που έχει κηρυχθεί παραδοσιακός. Αποτελεί τυπικό δείγμα κρητικού ορεινού χωριού πάνω στην οροσειρά των Αστερουσίων (σε υψόμετρο 740μ.) ανάμεσα σε πέντε βουνοκορφές. Είναι ένας τόπος άκρως εντυπωσιακός και πολύ καλά διατηρημένος, χάρη στις προσπάθειες των ίδιων των κατοίκων που επί χρόνια εργάζονται ακούραστα για την αναστύλωση κτιρίων, την πλακόστρωση καλντεριμιών και, κυρίως, για να παραμείνει το χωριό τους ζωντανό, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η απομακρυσμένη θέση του.

Το όνομα Εθιά (Ιτέα – Ιτιά) είναι φυτωνυμικής προέλευσης, όπως και άλλα χωριά της περιοχής (Αμύγδαλος, Μουρνιά). Οι θρύλοι λένε για ένα μεγάλο δέντρο με πελώρια κλαδιά που πρόσφερε τον ίσκιο του σε ντόπιους και περαστικούς και κάτω από τη φυλλωσιά του στήνονταν φαγοπότια και γλέντια. Σήμερα δεν θα βρείτε τα ίχνη του θρυλικού αυτού δέντρου, παίρνοντας όμως τον ανηφορικό δρόμο που σκαρφαλώνει στο γυμνό πέτρινο βουνό πάνω από το Ροτάσι, η ματιά πέφτει πρώτα στα νεαρά καταπράσινα πεύκα που αλλάζουν απότομα το τοπίο καθώς φτάνετε στην είσοδο του χωριού. Είναι ένα αλσύλλιο που φύτεψαν πριν χρόνια οι ίδιοι οι κάτοικοι και που σήμερα έχει γίνει μια όαση πρασίνου στην άδενδρη κορυφογραμμή των Αστερουσίων.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία αλλά και τη γεωργία. Κύρια προϊόντα είναι τα παράγωγα της εκτροφής αιγοπροβάτων (κρέας, γάλα και τυροκομικά προϊόντα) το λάδι και η σταφίδα, όπως επίσης και τα κτηνοτροφικά φυτά.

Η Εθιά είναι γνωστή και για τον Εθιανό Πηδηχτό, μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του κρητικού πηδηχτού που δε χορεύεται πουθενά αλλού στην Κρήτη.

Για την Εθιά έχει γυριστεί ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Παλατάκι των Αορίων» του Βασίλη Παναγιωτακόπουλου.

Εκκλησίες και θρησκευτικές παραδόσεις

Οι εκκλησίες του χωριού είναι η Παναγία (του 1909) και ο Προφήτης Ηλίας. Ο Προφήτης Ηλίας με το παμπάλαιο ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι χτισμένος σε ένα ύψωμα με πανοραμική θέα. Κατά μια παράδοση, χτίστηκε το 1874 μέσα σε μία μόνο μέρα, καθώς το χρονικό περιθώριο που είχε δώσει ο πασάς για το χτίσιμο της εκκλησίας ήταν από το ξημέρωμα ως το ηλιοβασίλεμα. Εδώ γίνεται κάθε χρόνο μεγάλο πανηγύρι προς τιμή του Προφήτη Ηλία.

Το 2007 προς τιμήν του καλογέρου του Αγίου Όρους Ευμενίου που καταγόταν από την Εθιά, χτίστηκε, στο κέντρο του χωριού, ξενώνας όπου φιλοξενούνται οδοιπόροι, αλλά και... πολλές εκδηλώσεις.

Μέχρι πρόσφατα (το 1965) σωζόταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιεροτελεστία στην Εθιά, το ζώσιμο του χωριού. Οι γυναίκες για να ξορκίσουν κάποιο κακό που απειλούσε το χωριό, πήγαιναν καθεμιά μπαμπάκι στην εκκλησία για να το ευλογήσει ο παπάς. Από εκεί ξεκινούσαν να το κάνουν νήμα και να τυλίγουν γύρω-γύρω το χωριό. Το νήμα το άφηναν γύρω από το χωριό για σαράντα ημέρες και μετά το μάζευαν και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν κεριά.

Μη χάσετε...

Εάν έχετε όχημα 4Χ4 μη χάσετε την οδική διαδρομή νότια της Εθιάς που ακολουθεί διάφορους χωματόδρομους και περνάει από εντυπωσιακά σημεία του τοπίου και του αναγλύφου. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι ο λάκκος του Κουρουπά, ένα βαθύ νεροφάγωμα που αποκαλύπτει το γεωλογικό φαινόμενο της δημιουργίας φαραγγιών, την περβόλα με το ωραίο ασβεστολιθικό έξαρμα, το χρωματιστό περβόλι από κάτω ακριβώς και το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης και τις ποτίστρες, μια σειρά από σκαλισμένες σε πέτρα γούρνες για το πότισμα των ζώων. 

Καλαθοπλεκτική

Μια από τις αρχαιότερες χειροτεχνικές δραστηριότητες της κρητικής λαϊκής τέχνης είναι η καλαθοπλεκτική που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε παρακμή. Με τη χρήση λυγερών κλαδιών από θαμνώδη φυτά ή καλάμια κατασκευάζονταν πολλά από τα χρηστικά αντικείμενα της αγροτικής και ποιμενικής ζωής.

Σήμερα συνεχίζει να ανθεί η καλαθοπλεκτική στο χωριό Εθιά και Ροτάσι. ∆είγματα της τέχνης αυτής μπορείτε να αναζητήσετε στις πλατείες των χωριών.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Εθιά: πώς να σε ξεχάσω», Εκδόσεις Ίτανος, όπου καταγράφονται με γλαφυρότητα και ακρίβεια συνήθειες των κατοίκων της Εθιάς και των Αστερουσίων, ήθη, έθιμα και τρόπος ζωής τους. 

Κέντρο ενημέρωσης για την προστατευόμενη περιοχή των Αστερουσίων και κατασκηνωτικό κέντρο Εθιάς.

Στην είσοδο του χωριού, ερχόμενοι από το Ροτάσι, θα συναντήσετε το παλιό Δημοτικό Σχολείο (πλέον δεν λειτουργεί) που με πολύ μεράκι και κόπο αναστήλωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι του χωριού (Σύνδεσμος Ανάπλασης Εθιάς). Ρωτήστε στα καφενεία του χωριού να σας ανοίξουν το σχολείο για να «ταξιδέψετε» στην ιστορία του μέσα από παλιό φωτογραφικό υλικό, παραδοσιακές κρητικές φορεσιές και άλλα κειμήλια που συγκέντρωσαν οι χωριανοί και εκθέτουν στον χώρο αυτό που τον φροντίζουν σαν το σπίτι τους.

Το 2011 ο ∆ήμος Αρχανών-Αστερουσίων προσπάθησε να ξαναζωντανέψει, όχι μόνο μνήμες, αλλά και το ίδιο το χωριό, φέρνοντας δράσεις όπως παιδικές κατασκηνώσεις, και σήμερα, ένα κέντρο πληροφόρησης για την Προστατευόμενη περιοχή. Το κέντρο πληροφόρησης θα λειτουργήσει μετά τα μέσα του 2015 στον προαύλιο χώρο του σχολείου από όπου θα μπορείτε να πάρετε πληροφορίες και έντυπα για τον ορεινό όγκο, τη βιοποικιλότητά του και για δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε σε όλο το ∆ήμο. Επίσης, στον εσωτερικό χώρο του σχολείου θα μπορείτε να δείτε ντοκιμαντέρ και ταινίες που έχουν γυριστεί για το Δήμο και για την προστετευόμενη περιοχή. Επιπλέον, θα μπορείτε να δανείζεστε εξοπλισμό για δραστηριότητες όπως παρατήρηση πουλιών, ποδηλασία κ.ά. Εκτός από το κέντρο ενημέρωσης, στην αυλή λειτουργεί ένας πλήρως διαμορφωμένος και σύγχρονος κατασκηνωτικός χώρος όπου μπορείτε να διαμείνετε με δικές σας σκηνές ή δανειζόμενοι από το κέντρο. Ο κατασκηνωτικός χώρος παρέχει σκίαστρα για να στήσετε τις σκηνές, τουαλέτες, υπαίθρια ντουζ, βρύσες, μικρή κουζίνα και τραπεζοκαθίσματα.