Πλησιέστερος οικισμός: Αχεντριάς, Μαριδάκι, Πέρα Τσούτσουρας

Απόσταση: 7,2 χλμ.

Διάρκεια: 3 ώρες

Συντεταγμένες εισόδου: 34° 59.422’Ν / 25° 13.509’Ε (Αχεντριάς)

Συντεταγμένες εξόδου: 34° 59.051’Ν / 25° 16.842’Ε (Πέρα Τσούτσουρας)

Είδος μονοπατιού: Γιδόστρατα και κοίτη φαραγγιού. Δεν διαθέτει σήμανση (πρέπει να έχετε gps με τη διαδρομή)

Βαθμός δυσκολίας: Υψηλός

Προτεινόμενη περίοδος: Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο (προσοχή στις βροχοπτώσεις και στις υψηλές θερμοκρασίες)

Τουριστικές εξυπηρετήσεις: Καφενεία στον Αχεντριά, ταβέρνες και εποχικά καταλύματα σε Μαριδάκι και Τσούτσουρα

Από τον Αχεντριά ξεκινούν δύο φαράγγια: το «Λιγιοφάρραγγο», που είναι ξερό και διασχίζεται με πεζοπορία, και ο «Λιχνιστής», που απευθύνεται μόνο στους λάτρεις του canyoning. Το πρώτο είναι πεζοπορικό αλλά στην κοίτη του υπάρχουν δύσκολες κατεβάσεις και σκαρφαλώματα. Το μονοπάτι ξεκινά λίγο έξω από τον Αχεντριά.

Πεζοπορείτε μέσα από χωράφια και ξερολιθιές ακολουθώντας τα ίχνη γιδόστρατας και σταδιακά μπαίνετε στην κοίτη του φαραγγιού που ακολουθείτε μέχρι την έξοδό του, στο Μαριδάκι. Προς το τέλος, τα δύο φαράγγια ενώνονται και καταλήγουν με ενιαία κοίτη στην παραλία. Λίγο πριν το τέλος του δεύτερου φαραγγιού, σχηματίζεται σειρά από πέντε καταρράκτες. Ο τελευταίος, ο Λιχνιστής, έχει πτώση νερού 60 μ. Εντός του Μαριδακίου υπάρχει πηγή νερού που συντηρεί την πλούσια βλάστηση από αιωνόβια πλατάνια και άλλα υδρόφιλα φυτά. Από την πηγή συνεχίζει ανηφορικό μονοπάτι με σκαλοπάτια που καταλήγει στον Τσούτσουρα.

  Κατεβάστε το KML αρχείο της διαδρομής στη συσκευή σας:  (kml) Λιγιοφάρραγγο και Λιχνιστής

Αχεντριάς

Ο Αχεντριάς, ή Οχεντριάς (το χωριό με τις πολλές Οχέντρες, φίδι της Κρήτης) είναι από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα ζωντανού κτηνοτροφικού χωριού των Αστερουσίων. Χωροθετείται σε ένα μικρό καλλιεργημένο οροπέδιο δυτικά του Ασφεντυλιά, και βορειότερα από τους γκρεμούς και τα φαράγγια που καταλήγουν στη νότια ακτογραμμή. Η αισθητική αξία του οροπεδίου του Αχεντριά είναι μεγάλη, όπως και η οικολογική του σημασία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Προστατευόμενης Περιοχής των Αστερουσίων.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την κτηνοτροφία και λιγότερο με τη γεωργία. Τα κυριότερα προϊόντα που παράγουν είναι τα παράγωγα της εκτροφής αιγοπροβάτων (κρέας, γάλα και τυροκομικά προϊόντα) και είναι γνωστής ποιότητας και γεύσης το τυρί που παράγεται εδώ, στα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μιτάτα της περιοχής.

Το χωριό βρίσκεται κάτω από το βουνό Ασφεντυλιάς, ιδανικό γεωγραφικό σημείο για ζεύξεις σχεδόν για όλη τη Νότια Κρήτη, αφού δεν έχει πολλά εμπόδια. Αυτός είναι ο λόγος που το 1970 εγκαταστάθηκε στην κορυφή του, στα 970,43μ., κεραία τηλεόρασης που ομολογουμένως αλλοιώνει την απολαυστική θέα προς ολόκληρη τη πεδιάδα της Μεσαράς, το Κρητικό Πέλαγος και τη νήσο Ντία. Σε αυτό το βουνό βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, για ένα πολύ σπάνιο απολίθωμα ζώου που εικάζεται ότι έζησε εδώ και μέχρι σήμερα δεν έχει ταυτοποιηθεί με κανένα προηγούμενο.

Από τον Αχεντριά ξεκινούν μερικά από τα ωραιότερα πεζοπορικά μονοπάτια της ορεινής αυτής ζώνης. Πινακίδες με χάρτες και περιγραφές που θα σας βοηθήσουν να τα προσεγγίσετε με ασφάλεια, θα βρείτε στις αφετηρίες των μονοπατιών. Τα πιο ωραία είναι η διαδρομή που ανέκαθεν συνέδεε τον Αχεντριά με το Ιερό μοναστήρι του Αγίου Νικήτα, με το περίφημο φοινικόδασος και την πηγή νερού, την Κεφαλοβρύση. Στη θάλασσα της παραλίας του Αγίου Νικήτα, οι κτηνοτρόφοι, ακόμα και σήμερα, γύρω στα τέλη της άνοιξης, συνηθίζουν να κάνουν μπάνιο τα πρόβατά τους για να τα καθαρίζουν.

Άλλες δύο ωραίες διαδρομές συνδέουν τον Αχεντριά με τον παραθαλάσσιο οικισμό Μαριδάκι δια μέσου δύο φαραγγιών. Το ένα είναι το Λιγιοφάραγγο και το άλλο ο Λιχνιστής.


Εκκλησίες, γιορτές

Ναοί του χωριού είναι του Αγίου ∆ημητρίου, της Κοίμηησης της Θεοτόκου, του Αγίου Χαραλάμπους και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Στις 6 Αυγούστου εορτάζεται με πανηγύρι στον Αχεντριά η Μεταμόρφωση του Σωτήρα. 


Μαριδάκι

Το Μαριδάκι από γεωφυσική άποψη είναι εντυπωσιακό. Πρόκειται ουσιαστικά για την εκβολή δύο επιφανειακών ρεμάτων που διασχίζουν δύο από τα πιο ωραία φαράγγια των Αστερουσίων, που ξεκινάνε από το ύψος του Αχεντριά. Τα φαράγγια αυτά ενώνονται 100 περίπου μέτρα πριν την παραλία και σχηματίζουν ένα μικρό δέλτα με βότσαλα που βυθίζονται ομαλά στη θάλασσα διαμορφώνοντας μια γαλαζοπράσινη παραλία ιδανική για κολύμπι. Σε όλο το μήκος της εκβολής από το σημείο όπου ενώνονται τα υδρορέματα (κοντά στον καταρράκτη Λιχνιστή) και λόγω της κυκλοφορίας νερού όλο το χρόνο, η βλάστηση είναι πλούσια με ψηλά πλατάνια και άλλα υδροχαρή φυτά. Έτσι κάτω από την παχιά σκιά των δέντρων, θα απολαύσετε εδέσματα και ροφήματα στα ταβερνάκια που λειτουργούν το καλοκαίρι. Εκτός από τα φαράγγια που καταλήγουν εδώ, από τον οικισμό ξεκινούν δύο παραλιακά μονοπάτια. Το ένα με κατεύθυνση προς τον Τσούτσουρα και το άλλο προς τον Άγιο Νικήτα. Και τα δύο είναι πανέμορφα και εύκολα ακόμα και για μη έμπειρους πεζοπόρους.


Τσούτσουρας

Ο Τσούτσουρας ή Τσούτσουρος (από το ενετικό Zuzzuro) βρίσκεται στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού του Μίντρη. Είναι χτισμένος στην τοποθεσία όπου προϋπήρχε η αρχαία πόλη Ίνατος, επίνειο της Πριανσού. Εδώ βρίσκεται και το σπήλαιο γνωστό με το όνομα Φυλακές όπου λατρευόταν η Ειλειθυία, η θεά της γονιμότητας.  

Στον Πέρα Τσούτσουρο η ακτή είναι γεμάτη πανέμορφες σπηλιές και μοναδικούς καρστικούς σχηματισμούς. Από εδώ φαίνονται δύο παράλληλες βουνοκορφές που οι ντόπιοι ονομάζουν ∆ία και Ήρα καθώς τους θυμίζουν δύο ξαπλωμένα κορμιά. Από εκεί ξεκινούν τα Αστερούσια Όρη, που αγκαλιάζουν από νότια την εύφορη κοιλάδα της Μεσαράς.