Απόσταση: 12,8 χλμ.

Συντεταγμένες εισόδου / εξόδου: 35° 12.932’Ν / 25° 11.743’Ε (Πεζά)

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριος

Τουριστικές εξυπηρετήσεις: Ό,τι χρειαστείτε θα το βρείτε στα Πεζά, όπου εδρεύει και το δημαρχείο

Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Πεζά. Είναι ανηφορική για 1,6 χλμ. με μέση κλίση 3,7%, γρήγορο καθαρό χώμα και ένα ασφάλτινο κομμάτι.

Μετά από ένα ελαφρώς κατηφορικό χιλιόμετρο ακολουθεί σύντομη ανηφόρα, μέσης κλίσης 4,2%, που όμως περιέχει ένα δύσκολο κομμάτι 25μ. με σαθρό χώμα και μέση κλίση 20%.

Ακολουθεί ακόμα ένα γρήγορο, ελαφρώς κατηφορικό, χιλιόμετρο που οδηγεί στην τελευταία, αλλά απαιτητική, ανηφόρα μέσης κλίσης από 5,5% έως 8%, στο τέλος της οποίας η διαδρομή εισέρχεται σε στενότερο τεχνικό ευθειακό μονοπάτι με μεγάλες πέτρες και νεροφαγώματα.

Στη συνέχεια, μικρή άσφαλτος οδηγεί στην αρχή της κατάβασης, αρχικά με αφράτο χώμα και στροφές ‘S’ και ύστερα γρήγορο πατημένο που φτάνει ξανά στην είσοδο των Πεζών, αφού έχει πρώτα περάσει από τα σοκάκια του χωριού Καταλαγάρι.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής το έδαφος αλλάζει συνέχεια από σαθρό πατημένο με μικρά χαλίκια, σε καθαρότερο με πατούρες και μύτες και σε νεροφαγωμένα κομμάτια με πέτρες και σημεία με χαμηλά κλαδιά ελιών.

  Κατεβάστε το KML αρχείο της διαδρομής στη συσκευή σας:  (kml) Κύκλος Πεζών

Πεζά

Χιλιομετρική απόσταση από Ηράκλειο: 17,7

Υπηρεσίες: ∆ημαρχείο, Κ.Ε.Π., μικρές ταβέρνες και εμπορικά καταστήματα, μπακάλικα, τράπεζες, περιφερειακό ιατρείο, φαρμακεία.

Τα Πεζά αποτελούν την έδρα του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων. Τα Πεζά χωροθετούνται στην πιο σημαντική οινοπαραγωγική περιοχή του Νομού Ηρακλείου. Οι κάτοικοι ασχολούνται παραδοσιακά με την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοκομία και παράγουν εκλεκτής ποιότητας λάδι με ονομασία προέλευσης, καθώς επίσης και επώνυμο ΟΠΑΠ κρασί. Από τα πιο σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος του χωριού είναι οι εγκαταστάσεις της «Ένωσης Πεζών», που από το 1933 τυποποιούν λάδι και κρασί των αγροτών της ευρύτερης περιοχής. Στον εκθεσιακό τους χώρο μπορεί κανείς να δει τον εξοπλισμό παλιού ελαιοτριβείου του 19ου αιώνα, πιεστήριο σταφυλιών, αντλία κρασιού, συσκευή απόσταξης κ.ά..

Τι να δείτε...

  • Στη θέση Άγιος Κωνσταντίνος έχουν βρεθεί κτιστά πατητήρια ενετικής περιόδου (15ος-16ος αι.). Πρόκειται για συγκρότημα τεσσάρων ληνών στη σειρά.
  • Τον Καθεδρικό ναό του χωριού, τον Άγιο Νικόλαο, που γιορτάζει στις 6 ∆εκεμβρίου.
  • Τους ναούς του Αγίου Κωνσταντίνου (βυζαντινή εκκλησία), του Αγίου ∆ημητρίου, του Αγίου Γεωργίου (στο νεκροταφείο), των Αγίων Κοσμά και ∆αμιανού.
  • Το μεγάλο πανηγύρι στις 21 Νοεμβρίου που γιορτάζει η παλιά εκκλησία της Παναγίας των Εισοδίων, που είναι πολιούχος του χωριού. 

Καταλαγάρι

Υπηρεσίες: Ταβέρνες, αγροτουριστικά καταλύματα, μπακάλικα

Σκαρφαλωμένο στους ανατολικούς πρόποδες του λόφου «Κεφάλα», έχει πανοραμική θέα προς την πεδιάδα με τους αμπελώνες και τις ελιές. Γεωργοί κυρίως οι κάτοικοί του, ξέρουν, εδώ και αιώνες, τα μυστικά για την παρασκευή καλού κρασιού και ρακής. Εδώ παράγονται επιτραπέζια σταφύλια άριστης ποιότητας.

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από τη λέξη Λογάρα = υγρό, κατασταλαγμένο, καθαρό. Λογάρα επίσης έλεγαν και την πλαγιά με την καλή, την καθαρή θέα. Ο συνδυασμός των λέξεων είναι Κάτω + Λογάρα.

Αν και στην ελληνική γλώσσα πολύ σπάνια το «ο» γίνεται «α» στην καθομιλουμένη, το Κάτω και Λογάρι, έγινε Καταλαγάρι. Ίσως να έχει σχέση και με τη λέξη «λογάρι» που σημαίνει θησαυρός. Παλιά πρέπει να ονομαζόταν Κάτω Λογάρι (παρά το ότι ήταν χτισμένο ψηλότερα από κει που είναι σήμερα) και αργότερα με τη σύνθεση των δυο λέξεων προήλθε η ονομασία Καταλαγάρι. Άλλη παράδοση λέει ότι το όνομα του χωριού προήλθε από το ρήμα «καταλαγιάζω», γιατί μετέφεραν το μούστο από τα πατητήρια στο Καταλαγάρι, για να καταλαγιάσει και να γίνει κρασί.

Στην περίοδο της γερμανικής κατοχής στο χωριό έμεναν Γερμανοί, παρ’όλα αυτά εκεί οργανώθηκε ένας πολύ ζωντανός πυρήνας της Εθνικής Αντίστασης.

Στο χωριό υπάρχει ένα πολύ όμορφο θεατράκι που φιλοξενεί αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις.