Βαθμολογία:
( 0 )

Χιλιομετρική απόσταση από Ηράκλειο: 17,7

Υπηρεσίες: ∆ημαρχείο, Κ.Ε.Π., μικρές ταβέρνες και εμπορικά καταστήματα, μπακάλικα, τράπεζες, περιφερειακό ιατρείο, φαρμακεία.

Τα Πεζά αποτελούν την έδρα του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων. Τα Πεζά χωροθετούνται στην πιο σημαντική οινοπαραγωγική περιοχή του Νομού Ηρακλείου. Οι κάτοικοι ασχολούνται παραδοσιακά με την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοκομία και παράγουν εκλεκτής ποιότητας λάδι με ονομασία προέλευσης, καθώς επίσης και επώνυμο ΟΠΑΠ κρασί. Από τα πιο σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος του χωριού είναι οι εγκαταστάσεις της «Ένωσης Πεζών», που από το 1933 τυποποιούν λάδι και κρασί των αγροτών της ευρύτερης περιοχής. Στον εκθεσιακό τους χώρο μπορεί κανείς να δει τον εξοπλισμό παλιού ελαιοτριβείου του 19ου αιώνα, πιεστήριο σταφυλιών, αντλία κρασιού, συσκευή απόσταξης κ.ά..

Τι να δείτε...

  • Στη θέση Άγιος Κωνσταντίνος έχουν βρεθεί κτιστά πατητήρια ενετικής περιόδου (15ος-16ος αι.). Πρόκειται για συγκρότημα τεσσάρων ληνών στη σειρά.
  • Τον Καθεδρικό ναό του χωριού, τον Άγιο Νικόλαο, που γιορτάζει στις 6 ∆εκεμβρίου.
  • Τους ναούς του Αγίου Κωνσταντίνου (βυζαντινή εκκλησία), του Αγίου ∆ημητρίου, του Αγίου Γεωργίου (στο νεκροταφείο), των Αγίων Κοσμά και ∆αμιανού.
  • Το μεγάλο πανηγύρι στις 21 Νοεμβρίου που γιορτάζει η παλιά εκκλησία της Παναγίας των Εισοδίων, που είναι πολιούχος του χωριού. 

Σχετικά σημεία