Οι Κουνάβοι είναι κτισμένοι μέσα σε κοιλάδα στη βόρεια πλευρά του Δήμου και αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους, σε πληθυσμό, οικισμούς της περιοχής. Η αρχαία πόλη Ελτυνία ή Έλτυνα ή Ελτυναία εκτεινόταν στην περιοχή που σήμερα βρίσκονται τα χωριά Κουνάβοι, Καταλαγάρι, Πεζά και οι οικισμοί Ζαγουριάνοι και Κώμες.
Η Ελτυνία ήταν ανεξάρτητη πόλη με δική της νομοθεσία, αυστηρή κοινωνικοπολιτική οργάνωση και αριστοκρατικό πολίτευμα. Σποραδικά αλλά αξιόλογα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη θέση της αρχαίας πόλης εδώ, όπως επιγραφές, μία ωραία επιτύμβια στήλη με παράσταση νεαρής γυναίκας και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αρχαϊκών χρόνων (7ος-6ος αι. π.Χ.) στη θέση Ελληνικά. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεωμετρικό νεκροταφείο (11ος-8ος αι. π.Χ.) τμήμα του οποίου έχει ανασκαφεί στη θέση Βαθειάδες, ενώ στον ίδιο χώρο έχουν ανασκαφεί και ρωμαϊκοί τάφοι (2ος αι. μ.Χ.). Ανάγλυφα αναθηματικά πλακίδια ελληνιστικών χρόνων (4ος-1ος αι. π.Χ.) έχουν βρεθεί στη θέση Σκεντέρι. Στην ίδια θέση υπάρχουν θεμέλια κτιρίων αλλά και κεραμικός κλίβανος. Κτίρια ρωμαϊκών χρόνων έχουν ανασκαφεί κοντά στον οικισμό των Ζαγουριάνων στη θέση Ελληνικά.
Η καλλιέργεια του αμπελιού στην περιοχή των Κουνάβων ξεχωρίζει ήδη από τον 13ο αι. Οι κτιστοί ληνοί – πατητήρια – που σώζονται στους Κουνάβους και χρονολογούνται με βάση την αρχιτεκτονική τους μορφή και τα κεραμικά ευρήματα στον 15ο-16ο αι. παρέχουν τη δική τους μαρτυρία για την ιστορία του κρασιού στην περιοχή. Βρίσκονται στη θέση Άγιος Νικόλαος, όπου υπάρχει και ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και στις θέσεις Σκεπαστά πατητήρια, Κορακιά, και Συμιανού Λάκκος όπου σώζονται θολοσκέπαστοι ληνοί.
Μόλις 300μ. από τον κυρίως οικισμό, κρυμμένο μέσα στους αμπελώνες θα ανακαλύψετε το ναό του Αγίου Παντελεήμονα, η χάρη του οποίου γιορτάζεται με μεγάλο πανηγύρι στις 27 Ιουλίου.
Ανακαλύψτε επίσης την ενετοτουρκική γέφυρα με την επωνυμία "του Σουλάχη η Καμάρα"