Βαθμολογία:
( 0 )

Η Λιγόρτυνος είναι το πρώτο χωριουδάκι που θα συναντήσετε κατηφορίζοντας προς τα Αστερούσια, μετά το Τεφέλι. Είναι κτισμένο στη βορειοδυτική πλευρά λόφου, με ωραία θέα προς την πεδιάδα της Μεσαράς.

Το τοπωνύμιο Λιγόρτυνος είναι προελληνικό. Έχουν βρεθεί μάλιστα ευρήματα από την υστερομινωική εποχή, που βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου. Οι σημερινοί κάτοικοι έχουν καταγωγή από τα Ανώγεια Μυλοποτάμου (όπως και της Πλακιώτισσας) και από τη Μικρά Ασία (Καισάρεια, Πόντος, Ικόνιο) και εγκαταστάθηκαν εκεί το 1923. Οι νέοι κάτοικοι σύντομα προσαρμόστηκαν στη γλώσσα και τα πολιτισμικά στοιχεία του τόπου και εξομοιώθηκαν με το γηγενές στοιχείο.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοκομία, όπως επίσης και με την κτηνοτροφία, ενώ καλλιεργούν και δημητριακά και καπνά. Στην περιοχή του χωριού λειτουργεί και τυροκομείο. Παλιότερα ασχολούνταν και με την αγγειοπλαστική.

Στη νότια πλευρά του οικισμού σώζονται τα ερείπια κατάγραφου ναού (Αγία Τριάδα), από τα βυζαντινά χρόνια. Κεντρικός ναός είναι ο Άγιος Χαράλαμπος. Ενεργός είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, ο οποίος έχει καταστήσει το χωριό παραδοσιακό οικισμό, με εκδηλώσεις, καλαίσθητες παρεμβάσεις στους δρόμους (λιθόστρωτοι) και αναδεικνύοντας μνημεία, όπως το παλιό υδραγωγείο.


Σχετικά σημεία