Βαθμολογία:
( 0 )

Ο Χάρακας είναι το ένα από τα τρία μεγάλα χωριά της ρίζας των Αστερουσίων στη βόρεια πλευρά τους. Το ενετικό όνομα του χωριού ήταν SanGiovanni (Άγιος Ιωάννης), αλλά μετονομάστηκε σε Χάρακα επειδή στα δυτικά του χωριού υπάρχει επιβλητικός βράχος, ύψους 35 και πλάτους 60 μ. περίπου. Στην Κρήτη και σε άλλα νησιά η λέξη χαράκι σημαίνει «βράχος». Ο βράχος είναι μονολιθικός και προσπελάσιμος μόνο από τα νοτιοδυτικά, μέσα από λιθόκτιστο καλντερίμι που οδηγεί στο γραφικό βυζαντινό εκκλησάκι του Αφέντη Χριστού. 

Η δυτική πλευρά του βράχου είναι απότομη και απόκρημνη. Η οχυρωματική του θέση που επέτρεπε πανοραμική θέα και εποπτεία σε όλη την πεδιάδα της Μεσαράς, οδήγησε τους Ενετούς στο να φτιάξουν εδώ ένα φρούριο. Σήμερα διασώζονται τα απομεινάρια του.

Το χωριό έχει πολύ δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο που διοργανώνει διάφορες γιορτές όλο το χρόνο με αφορμή τις θρησκευτικές γιορτές (Χριστούγενα, Πάσχα) αλλά και άλλες ευκαιρίες, όπως η εορτή του Αγίου Παντελεήμονα (27 Ιουλίου), η επέτειος της Μάχης της Κρήτης (20 Μαΐου) κ.ά. Ειδικά για την τελευταία, ο Χάρακας γίνεται κάθε χρόνο το επίκεντρο των εκδηλώσεων, για την επέτειο του βομβαρδισμού του από τους Γερμανούς. Μόνο που ο βομβαρδισμός αυτός λέγεται ότι έγινε... κατά λάθος, διότι οι Γερμανοί στόχευαν στο χωριό Χαράκι, αλλά το μπέρδεψαν με το Χάρακα.

Τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ του ∆ήμου έχει ενεργοποιηθεί ξανά η λειτουργία παλιών αργαλειών και οι παλιές νοικοκυρές παραδίδουν μαθήματα υφαντικής στις νέες κοπέλες. Ρωτήστε στο ΚΑΠΗ στην πλατεία του χωριού κάτω από το Χαράκι, για να σας δείξουν τους αργαλειούς και τα θαυμάσια υφαντά.

Αναζητήστε επίσης το γυναικείο συνεταιρισμό με τα δεκάδες γλυκά και αλμυρά εδέσματα.

Εκκλησίες του χωριού είναι ο Άγιος Παντελεήμονας, που είναι ο προστάτης Άγιος του χωριού και ο μεγαλύτερος ναός με τετραώροφο καμπαναριό, ο ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου (στο παλιό χωριό), του Αγίου Νεκταρίου (στην κάτω γειτονιά), του Αγίου Ιωάννη (στο κοιμητήριο), της Αγίας Παρασκευής (ψηλά στην άκρη του χωριού), του Αγίου Πνέυματος (στα Αστερούσια, στο δρόμο προς Παρανύμφους), του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου ή Αγίου Νικήτα (μέσα στον κάμπο) και του Αφέντη Χριστού (στο βράχο «Χαράκι»).

Αξίζει να δείτε τον ιστορικό ανεμόμυλο και τις κρήνες. 


Σχετικά σημεία