«Να γυρίζεις τη γης, να βλέπεις
– να βλέπεις και να μην χορταίνεις –
καινούργια χώματα και θάλασσες
κι ανθρώπους κι ιδέες,
και να τα βλέπεις όλα σα για πρώτη φορά
να τα βλέπεις όλα σα για τελευταία φορά..»

Ν. Καζαντζάκης

«Να γυρίζεις τη γης, να βλέπεις
– να βλέπεις και να μην χορταίνεις –
καινούργια χώματα και θάλασσες
κι ανθρώπους κι ιδέες,
και να τα βλέπεις όλα σα για πρώτη φορά
να τα βλέπεις όλα σα για τελευταία φορά..»

Ν. Καζαντζάκης

«Να γυρίζεις τη γης, να βλέπεις
– να βλέπεις και να μην χορταίνεις –
καινούργια χώματα και θάλασσες
κι ανθρώπους κι ιδέες,
και να τα βλέπεις όλα σα για πρώτη φορά
να τα βλέπεις όλα σα για τελευταία φορά..»

Ν. Καζαντζάκης

«Να γυρίζεις τη γης, να βλέπεις
– να βλέπεις και να μην χορταίνεις –
καινούργια χώματα και θάλασσες
κι ανθρώπους κι ιδέες,
και να τα βλέπεις όλα σα για πρώτη φορά
να τα βλέπεις όλα σα για τελευταία φορά..»

Ν. Καζαντζάκης

«Να γυρίζεις τη γης, να βλέπεις
– να βλέπεις και να μην χορταίνεις –
καινούργια χώματα και θάλασσες
κι ανθρώπους κι ιδέες,
και να τα βλέπεις όλα σα για πρώτη φορά
να τα βλέπεις όλα σα για τελευταία φορά..»

Ν. Καζαντζάκης

/

Καλως ορισατε

Στο Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων
Customer Testimonails

Επισκεφτείτε την Νέα Ιστοσελίδα του Δήμου www.archanonasterousion.gr


Περισσότερα...

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΧΑΝΩΝ - ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ!

Ένα Δήμο με εξαιρετικά ποικιλόμορφο ανάγλυφο, χάρη στους δύο ορεινούς όγκους του, το Γιούχτα και τα Αστερούσια, την εύφορη πεδιάδα της Μεσαράς και των Πεζών, που από την αρχαιότητα αποτέλεσε σκηνικό μεγάλων πολιτισμών, αλλά και τις λοφώδεις εξάρσεις, τους χειμάρρους και τα φαράγγια που χαράσσουν το τοπίο διαμορφώνοντας ιδανικά περιβάλλοντα για σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. 

Η ομορφιά της φύσης και η εύφορη γη του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων προσέλκυσε τον άνθρωπο ήδη από τα χρόνια της αρχαιότητας. Κοιτώντας κανείς την περιοχή από ψηλά, κατανοεί πλήρως γιατί οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων επέλεξαν τον τόπο αυτό για να δημιουργήσουν σημαντικά οικιστικά κέντρα και λατρευτικούς χώρους. Απέραντες καλλιεργήσιμες πεδιάδες, ψηλά βουνά, κατάλληλα για βοσκοτόπια και πλούσια νερά, ήταν ένας ιδανικός συνδυασμός για την ανάπτυξη μεγάλων πολιτισμών σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

Στις μέρες μας, ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στη σύγχρονη εποχή διατηρώντας ζωντανή την ατμόσφαιρα της παράδοσης και το χαρακτήρα της ανόθευτης ενδοχώρας. Ο αγροτικός προσανατολισμός της οικονομίας και της κοινωνικής οργάνωσης, είναι και η δικλείδα για τη διατήρηση ενός γνήσια αγροτικού τοπίου, σπαρμένου από απέραντους ελαιώνες, αμπελώνες, βοσκοτόπια και ... 55 συνολικά χωριά που, κυριολεκτικά, ξεφυτρώνουν από παντού.

Αυτό όμως που έχει προσδώσει αναγνωρίσιμη ταυτότητα την περιοχή του Δήμου είναι ότι εδώ βρίσκονται μερικά από τα πλέον φημισμένα κέντρα μουσικής παράδοσης, αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και πολιτισμού. Μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα είναι: Αρχάνες, ένας από τους ωραιότερους κηρυγμένους οικισμούς σε όλη την Κρήτη Εθιά, τυπικό δείγμα κρητικού ορεινού χωριού Μυρτιά, πατρογονικό του Νίκου Καζαντζάκη και έδρα του Μουσείου του μεγάλου λογοτέχνη Χουδέτσι, έδρα του παγκόσμιας φήμης Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος» Αστρίτσι, τόπος φιλοξενίας του περίφημου Πολιτιστικού Κάμπινγκ θεατρικών ομάδων νέων.

Είναι αλήθεια ότι δύσκολα φαντάζεται κανείς πως μια περιοχή που βρίσκεται τόσο κοντά στο αστικό κέντρο του Ηρακλείου έχει τόσες πολλές διεξόδους και για τόσο ειδικά ενδιαφέροντα.

Οι λάτρεις της περιπέτειας, θα βρουν εδώ ιδανικό πεδίο και για πλήθος άλλες υπαίθριες δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση, το canyoning στα ονομαστά φαράγγια των Αστερουσίων, το ποδήλατο βουνού που ανθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η πεζοπορία – ορειβασία στα πάνω από 15 μονοπάτια του Δήμου και το κανό θαλάσσης στις βραχοσπηλιές των νότιων παραλίων.

Ο γαστρονομικός και οινικός τουρισμός με τη σειρά τους, ολοένα και περισσότερο κερδίζουν έδαφος. Οι κλιματολογικές συνθήκες και η γεωμορφολογία επηρέασαν τις παραγωγικές δραστηριότητες και τα προϊόντα που παράγονται σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου. Στα μεγάλα υψόμετρα και τους ορεινούς σχηματισμούς με τα ξερά και άγονα εδάφη ευνοείται η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, που, εκτός από το κρέας, δίνει θαυμάσια γαλακτοκομικά προϊόντα. Στην πεδινή ζώνη υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες με σημαντικότερες το αμπέλι και την ελιά. Εδώ παράγεται πάνω από το 70% της συνολικής παραγωγής επωνύμου κρασιού στην Κρήτη.

Αξιόλογες βιομηχανικές μονάδες ωρίμανσης και εμφιάλωσης οίνου αξιοποιούν τις ξεχωριστές ποικιλίες σταφυλιού της περιοχής, το Κοτσιφάλι, τη Βιλάνα, το Μαντηλάρι, παράγουν και εμφιαλώνουν μερικά από τα πιο ονομαστά κρασιά της Κρήτης. Έτσι, εκατοντάδες ντόπιοι και ξένοι επισκέπτονται τα οινοποιεία και ελαιουργεία του δήμου για να ξεναγηθούν στους υπέροχους εκθεσιακούς τους χώρους και στις υψηλής ποιότητας γεύσεις, αλλά και για να συμμετάσχουν στις περίφημες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στα πλαίσια των «δρόμων του κρασιού».

Με αυτά και πολλά άλλα, ο Δήμος Αρχανών - Αστερουσίων συγκαταλέγεται πλέον στις περιοχές με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα από ντόπιους και ξένους. Ο τόπος αυτός, μπορεί να μην διαθέτει υπερπολυτελή ξενοδοχεία και υπηρεσίες που συνήθως συνοδεύουν τις υποδομές μαζικού τουρισμού, έχει όμως διαμορφώσει το δικό του τουριστικό προϊόν, γεγονός που τον έχει τοποθετήσει στις πρώτες θέσεις προτίμησης πολλών ομάδων ειδικών ενδιαφερόντων. Φυσιολάτρες, πεζοπόροι, λάτρεις των σπορ του βουνού, περιηγητές θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων, οικογένειες, ομάδες νέων και μαθητών ξέρουν ότι εδώ θα βρουν μια φύση ανόθευτη, έναν πολιτισμικό πλούτο ανεξάντλητο και φιλοξενία γνήσια, όπως εκφράζεται μέσα από τη δεκτικότητα των ανθρώπων, τη γαστρονομική τους κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα, τις γιορτές τους. 

Εμμανουηλ ΚοκοσαληςΔήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων

Highlights

Φωτογραφίες

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ - ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ SMARTPHONE ΣΑΣ!

Κατέβασε τώρα τον ΔΩΡΕΑΝ προσωπικό σου οδηγό!

Ένας τόπος για όλες τις αισθήσεις!

Υπεύθυνος ταξιδιώτης

Ο Δήμος Αρχανών - Αστερουσίων περιλαμβάνει περιοχές που αποτελούν ενδιαιτήματα για πολύ ευαίσθητα είδη πανίδας και χλωρίδας (Προστατευόμενη Περιοχή ορεινού όγκου Αστερουσίων και Γιούχτα, υδροβιότοποι με μικροπούλια στη μεσογειακή ζώνη του Δήμου, φαράγγια και βραχώδεις ακτογραμμές κ.ά.). Η ύπαρξη αυτών των ειδών είναι ένδειξη υγιούς φυσικού περιβάλλοντος και, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να τα σεβαστούμε, ελαχιστοποιώντας τα σημάδια της παρουσίας μας κατά τη διάρκεια και μετά την αποχώρησή μας.

Έτσι, παίρνουμε μαζί μας απορρίμματα ή άλλα αντικείμενα που δεν ανήκουν στο τοπίο, απολαμβάνουμε τις μυρωδιές και τη θέα των αρωματικών και άλλων φυτών και μόνο τα φωτογραφίζουμε, δεν τα κόβουμε. Επίσης, αποφεύγουμε να ανάψουμε φωτιές και το κάπνισμα.

Φεύγοντας, αφήνουμε πίσω μας μόνο τις πατημασιές μας και παίρνουμε μαζί μας μόνο τις αναμνήσεις μας. 


Ήθη

Η γοητεία του τόπου αυτού έγκειται, μεταξύ άλλων, στον παραδοσιακό χαρακτήρα των κατοίκων που παραμένει αναλλοίωτος σε όλα τα χωριά που θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε. Σεβαστείτε τα παραδοσιακά αυτά ήθη διατηρώντας ήπιες γενικά συμπεριφορές, τόσο στο ντύσιμο, όσο και γενικότερα στη συναναστροφή σας, ξεχνώντας για λίγο τις συνήθειες και τα ήθη του τόπου σας και... αφεθείτε στην ανακάλυψη της ιδιοσυγκρασίας του κρητικού που έχει προεκτάσεις ανάλογες με την ιστορία του...

Στα πλαίσια της διακριτικής σας παρουσίας στο χώρο και διαβατήριο για την άριστη σχέση σας με τους ντόπιους, είναι το να τους κρατάτε ενήμερους (ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα χωριά) για ό,τι προγραμματίζετε να κάνετε (διαμονή στην ύπαιθρο με ή χωρίς σκηνές, πεζοπορίες κ.λπ.). Ένας καφές, μια τσικουδιά στα καφενεία των χωριών, μια κουβέντα με τους θαμώνες τους, θα σας ανταμείψει με την ζεστή προσφορά από αυτούς πληροφοριών, ενδιαφέροντος και συχνά... εδεσμάτων! 


Πότε να ταξιδέψω

ΚΛΙΜΑ
  
Το κλίµα σε όλη την περιοχή είναι τυπικό µεσογειακό εύκρατο µε ήπιους χειµώνες και γλυκά καλοκαίρια. Κατά τις νυχτερινές ώρες της καλοκαιρινής περιόδου υπάρχει αυξηµένη υγρασία, ιδιαίτερα στους πρόποδες του Γιούχτα. Στα νότια παράλια των Αστερουσίων οι χαµηλές θερµοκρασίες έχουν πολύ µικρή διάρκεια µε αποτέλεσµα ο χειµώνας να είναι σχεδόν άγνωστος. Οι βροχοπτώσεις είναι µέτριες, εκτός εξαιρέσεων, και χρονικά εντοπισµένες µεταξύ Νοεµβρίου και Μαρτίου. Οι µικρές βροχοπτώσεις δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη ενός µεγάλου υδρογραφικού δικτύου. Τα ρέµατα που υπάρχουν είναι µικρής έκτασης και έχουν τα χαρακτηριστικά χειµάρρων. Γι’ αυτό, εάν ταξιδεύετε µε σκοπό το canyoning θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί σε περιπτώσεις βροχοπτώσεων γιατί ξαφνικά µπορεί να ενεργοποιηθούν χείµαρροι που δεν τους περιµένατε...
  Οι χιονοπτώσεις είναι σχετικά περιορισµένες, ακόµα και στα ορεινά. Σε ό,τι αφορά τους ανέµους, τα Αστερούσια, ειδικά, επηρεάζονται από το Λυβικό πέλαγος και ιδιαίτερα κατά τη χειµερινή περίοδο όπου πνέουν ισχυροί νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεµοι. Οι βόρειοι και οι δυτικοί άνεµοι έχουν µεγάλη συχνότητα και ένταση. Ειδικότερα οι βόρειοι, που πνέουν κατά την περίοδο του καλοκαιριού (µελτέµια), κατά την κάθοδό τους στις οροσειρές που βρίσκονται βορειότερα, αποκτούν πολύ µεγάλες ταχύτητες.

ΓΕΝΙΚΑ
  
Η περιοχή προσφέρεται για υπαίθριες δραστηριότητες όλο το χρόνο, εξαιτίας του ήπιου κλίματος και των χαμηλών υψομέτρων. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι ιδανικότερες περίοδοι για περπάτημα-ορειβασία, ποδηλασία τόσο λόγω της καλής θερμοκρασίας, όσο και της αναγέννησης της φύσης. Χιονόπτωση στα βουνά του Δήμου σπανίως θα συναντήσετε, ενώ θα πρέπει να περιμένετε πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τις πολύ ζεστές καλοκαιρινές ημέρες στα γυμνά από βλάστηση ορεινά μονοπάτια του Γιούχτα και των Αστερουσίων.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
- ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ & ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΥΝΟΥ
Προτεινόμενοι μήνες: Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, από μέσα Σεπτέμβριου μέχρι και μέσα Νοεμβρίου. Αποφύγετε τις πολύ ζεστές ημέρες. Η πεζοπορία στις διαδρομές του Δήμου (εκτός κι αν αναφέρεται διαφορετικά στην περιγραφή καθεμίας χωριστά) είναι εφικτή και απολαυστική ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, καθώς ο χειμώνας στην Κρήτη είναι ήπιος.
- CANYONING
Προτεινόμενοι μήνες: Όλο το χρόνο. Αποφύγετε τις πολύ ζεστές ημέρες. Σας συστήνουμε να αποφύγετε τους άνυδρους μήνες (από μέσα Ιουνίου έως και μέσα Οκτωβρίου) γιατί ενδιάμεσα των καταβάσεων θα συναντήσετε λιμνάζοντα νερά που σίγουρα... δεν θα θέλατε να περάσετε από μέσα.
- ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
Προτεινόμενοι μήνες: Από Μάρτιο έως και Οκτώβριο. Αποφύγετε την αναρρίχηση από τα μέσα του Δεκεμβρίου έως τα μέσα του Φεβρουαρίου (αναπαραγωγική περίοδος αρπακτικών πτηνών).
- ΚΑΝΟ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
Προτεινόμενοι μήνες: Από Μάρτιο έως Νοέμβριο. Οι δραστηριότητες στις θάλασσες του Δήμου είναι εφικτές και απολαυστικές ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, καθώς ο χειμώνας στην Κρήτη είναι ήπιος.
- ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 • Λιομάζωμα: Νοέμβριο-Ιανουάριο (σε όλο το Δήμο, κυρίως στη νότια περιοχή, από τη Μεσαρά μέχρι τις βόρειες παρυφές των Αστερουσίων).
 • Τρύγος: Μέσα Αυγούστου – Σεπτέμβριο (περιοχή δημοτικών ενοτήτων Αρχανών και Ν. Καζαντζάκη και λιγότερο στη Μεσαρά).
 • Παραγωγή ρακής (τσικουδιάς): Από μέσα Οκτωβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου (περιοχή δημοτικών ενοτήτων Αρχανών και Ν. Καζαντζάκη και λιγότερο στη Μεσαρά).
 • Σπορά λαχανικών και ντόπιων φυτών στη γιορτή σπόρων, στην τράπεζα σπόρων στον Πύργο: Αρχές άνοιξης.
 • Σπαρτά: Σπορά: Οκτώβριο, Νοέμβριο / Θέρισμα: Τέλη Μαΐου (περιοχή Μεσαράς και Αστερουσίων). 

Χρήσιμα τηλέφωνα και υπηρεσίες

Δημοτική Ενότητα Αρχανών:
τηλ.:2813 404013, fax: 2810 751898
Δημοτική Ενότητα Αστερουσίων:
τηλ.:28933 40109, fax: 28933 40141 - 151
Δημοτική Ενότητα “Ν.Καζαντζάκης”- Δημαρχείο Πεζά: 
τηλ.:2813 401100, fax: 2810 743464 - 2810 743844

Websites:

ΚΕΠ 

 • Αρχάνες: 2810 752960
 • Πεζά: 2813 401141 -156
 • Πύργος: 2893 340128 -129

Αρχαιολογικοί χώροι:
Για επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, κατόπιν συνεννόησης με την Αρχαιολογική Συλλογή Αρχανών
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Τρίτης από 08.00-15.00, τηλ.: 2810 752712.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 • ΠΕΠΑΓΝΗ: Τηλεφωνικό Κέντρο 2813 402111, Πληροφορίες 2810 392835, 2810 392549, Γραφείο του Πολίτη 2810 392701
 • ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ: Τηλεφωνικό Κέντρο 2813 408000 (60 γραμμές)


ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ:

 • Αγίας Βαρβάρας 28943 40100
 • Χάρακα 28933 40000
 • Μοιρών 28923 40100
 • Αρκαλοχωρίου 28913 40200
 • Καστελίου 28913 40000
 • Βιάννου 28953 40000

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης:

 • Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας 166
 • Άμεση Δράση Αστυνομίας 100
 • Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112
 • Πυροσβεστική Υπηρεσία 199
 • ΕΜΑΚ Ηρακλείου 2813 407016

Downloads

Σήματα & πινακίδες σε υψηλή ανάλυση